Factori de risc – accident vascular cerebral

0
957

Ictus este o boală care afectează brusc persoanele aparent sănătoase, dar factorii de risc pentru ictus există și sunt recunoscuți pe scară largă de comunitatea medicală și științifică.

Este adevărat că unii dintre aceștia sunt factori de risc care nu pot fi modificați, cum ar fi pregătirea familiei, sexul (accidentul vascular cerebral afectează mai mult bărbații decât femeile) și vârsta (cea mai mare parte a atacului accident vascular cerebral după cei 65 de ani).

Dar este, de asemenea, adevărat că cea mai mare parte a factorilor de risc stroke sunt modificabili: să ia măsuri pentru a-și schimba stilul de viață sau pentru a vindeca unele boli care se datorează stroke înseamnă a face un activ preventiv care este capacitatea tuturor. Că aceștia sunt principalii factori de risc care cresc mult șansele de a fi afectați de avc.

Presiune înaltă sau hipertensiune arterială

Vorbește despre tensiunea arterială ridicată sau crescută atunci când presiunea sângelui diferă de valorile de referință considerate normale care au fost împărtășite de hipertensiunea europeană a companiei (esh), european of cardiology (esc) și compania internatională de hipertensiune ( ish) și în italia au fost aprobate de societatea italiană de hipertensiune arterială (siia). Aceste valori ale normalității sunt la vârsta adultă 115-140 mmhg ca maxim (presiune sistolică) și 75-90 mmhg ca minim (presiune diastolică).

Dacă valorile depășesc în acestea, atunci se vorbește de hipertensiune arterială, care se manifestă atunci când sângele circulant devine dificil, de exemplu datorită obstrucțiilor, vaselor de sânge restricționate sau mai puțin elastice. În acest caz, inima va depune mai multe eforturi pentru a face circulația sângelui și a pătrunde în toate punctele corpului nostru și va exercita o presiune mai mare.

Hipertensiunea duce, prin urmare, la o oboseală mai mare a inimii și, pe termen lung, la deteriorarea vaselor arteriale, începând cu cele mai mici artere, care mai devreme sau mai târziu pot genera un ictus.

Siia se estimează că aproximativ 15 milioane de italieni suferă de hipertensiune arterială de sânge, dar doar jumătate dintre oameni sunt conștienți, deoarece presiunea ridicată nu dă simptome imediate. Devine important, apoi verificați regulat presiunea și asigurați-vă că atât norma. În caz de hipertensiune arterială, medicul va identifica cea mai bună terapie pentru a o trata și pentru a preveni rezultate mai grave, cum ar fi accident vascular cerebral sau atac de cord.

Fibrilatie atriala

Fibrilația atrială este o aritmie cardiacă originată din atriile inimii. În cazul fibrilației atriale, impulsurile electrice care dau naștere la contracția atriilor sunt activate într-un mod total haotic și fragmentat, iar acest lucru nu permite ca tot sângele să fie pompat în încăperile de sub inimă (ventriculii) , generând riscul de stagnare a sângelui și a nodulilor care pe sângele circulant pot ajunge la creier și pot provoca un ischemic stroke.

Fibrilația atrială este responsabilă pentru 20% din cazurile de avc și, prin urmare, este cauza care duce la această boală. Este o tulburare asimptomatică în majoritatea cazurilor, dar vindecarea înseamnă prevenirea unui avertizare cu risc ridicat, deci este important să efectuați un control pentru a ajusta fibrilația atrială, mai ales după cei 40 de ani.

Verificați o posibilă prezență a fibrilației atrial este la fel de simplu ca măsurarea presiunii: există indicatoare de presiune validate pentru detectarea fibrilației atrial pe care le puteți utiliza acasă și în farmacie. În acest caz, cu un singur gest puteți monitoriza doi dintre factorii majori de risc accident vascular cerebral, presiunea arterială și fibrilația atrială.

Diabet, colesterol, suprapondere

Supraponderalitatea favorizează dezvoltarea combinată cu diabetul (de tip 2) și colesterolul ridicat, care sunt, respectiv, un exces de glucoză în sânge și un exces de depozite de grăsime în vasele de sânge (plăci aterosclerotice). Este ușor de înțeles de ce diabetul și colesterolul sunt factori de risc pentru boli cardiovasculare și accident vascular cerebral în special.

Depunerile de grăsime din vasele de sânge duc la o îngustare care, pe termen lung, poate genera obstrucția arterelor, provocând un avertisment. Chiar și diabetul cauzează în timp o rigidizare a arterelor și formarea plăcilor aterosclerotice, pregătindu-i pe cei care suferă un risc mai mare de avc.

Schimbarea puterii și a stilului de viață în acest caz în mod specific poate fi cu adevărat cea mai bună armă pentru a preveni stroke (și multe altele) pe care le aveți în mână, chiar dacă există un medicament de tratament care vă ajută să țineți sub control diabetul și colesterolul. Este important să nu uitați să faceți vreodată analize periodice de sânge pentru a monitoriza aceste valori și a acționa cu promptitudine în caz de nevoie.

Factori de hipertensiune de risc. Fumul este unul dintre inamicii principali ai circulației sângelui, deoarece nicotina are efecte foarte negative pe drumurile noastre:

  • generează ateroscleroză sau alterarea pereților arterelor care își pierd elasticitatea, se îngroașă și îndepărtează obstrucționează, prevenind fluxul normal de sânge și generând riscuri de infarct, tromboză și ictus;
  • crește agregarea trombocitelor, și anume tendința trombocitelor de a se lipi între ele și de a forma cheaguri în artere care pot genera apoi stroke;
  • crește presiunea sângelui, unul dintre principalii factori de risc avertisment.